Holiday Park Gerolstein

Master Plan

Client: Basement Project Development, Rotterdam
What: Brainstorming, Master Plan, Architecture
Where: DE-54568 Gerolstein, Nordrhein Westfalen, Germany
When: 2011
Planning Team: Christian Müller Architects, Rotterdam & Krill architecture, Rotterdam
Project Management: Christian Müller (Partner of gutundgut) & Harmen van der Wal




With the masterplan we realize a sustainable holiday park combining buildings with nature in contrast to holiday parks that promise nature but deliver suburbs. The developers approached the architects to come up with a scheme that allows for contemporary and luxury living as part of the surrounding nature.

In the German Eiffel, on a beautiful hillside covered with forests, a park for 145 houses has been designed. The houses are carefully designed and arranged to have minimal impact on their surroundings. Not only out of respect for the site, also because the main asset, the natural wealth should not be dominated by buildings. The houses are merged with the landscape, pleasantly surprising the wanderer who stumbles onto it.

To reduce the damage to the environment, the houses are designed for a prefabricated modular system and still keep control of an efficient planning. Some of the wood applied derives from the local forest.

The park will be self-sustainable, combining a luxury lifestyle with the rugged landscape. Buried into the hills the central facilities like a swimming pool, spa facilities and a health centre are accommodated. Next to this wide range of facilities, one can indulge in wood chopping, mountain biking, hiking, canoeing and many other outdoor events. After an active day you can drink a cocktail, next to your fireplace and enjoying the view.


Sustainable solutions were also found here:
pfeil-e Eco-Village Nagorno-Karabakh

A new approach was also found here:
pfeil-c Hotel Alpenblick